« | Home | »



Woda destylowana kontra woda po osmozie

By Krzysiek | Listopad 14, 2010

Woda wytwarzana metodą osmozy odwróconej czyli filtrowana przez filtry osmotyczne jest aż tak czysta, że dość często porównuje się ją do wody destylowanej. Aczkolwiek to woda dużo lepsza pod kątem smaku oraz ilości mikroelementów.

W smaku woda destylowana jest mdła, niedobra. Przyczyną tego jest fakt, iż podczas gotowania pozbywamy się występującego w wodzie tlenu i co2, jakiego nie brakuje w wodzie oczyszczonej przez filtry do wody. Gazy te mają główny wpływ na smak wody. Przykładem tego może być fakt, iż wody górskie szczególnie nasycone tlenem, należą do wód miękkich i zaliczane są do pierwszej klasy czystości. Dwutlenek węgla stosowany jest do gazowania wód mineralnych w celu poprawienia ich smaku. Ponadto destylacja wody nie usuwa wszystkich produktów chlorowania wody. Niektóre związki aromatyczne na przykład ropopochodne związki chloru, mające niższy punkt wrzenia niż woda, podróżują z parą do wody już uzdatnionej. W taki sposób nie eliminujemy szkodliwych dla zdrowia związków. Dlatego właśnie bez wahania można powiedzieć, iż filtracja molekularna gwarantuje wodę smaczniejszą i zdrowszą niżeli woda po destylacji.



Kategorie: Dom | Komentarze są wyłączone

Tagi: , , ,


Podobne do Woda destylowana kontra woda po osmozie:

Comments are closed.